De Gitaaracademie

nieuwsbrief

De Gitaaracademie

Pop, rock en blues

Het meest populaire van alle muziekstijlen, heel breed genre, van John Mayer, tot BB King en naturlijk de hits van nu. Luister en kijk naar een video van Sjors Nederlof als voorbeeld van een elektrische gitaar improvisatie.

Popmuziek is een verzamelnaam voor tal van stijlen in de muziek, maar meer gericht op de populariteit dan op de diversiteit van de muziek. Muziekinstrumenten die in de popmuziek worden gebruikt zijn hoofdzakelijk de elektrische gitaar, de basgitaar, drums en de synthesizer.

 

Rock is een subgenre van de popmuziek.  Rock wordt gekenmerkt wordt door een bezetting van gitaar, basgitaar en drums, aangevuld met zang en/of andere instrumenten. Rock werd in de jaren ’50 populair in de Verenigde Staten van Amerika, waar het evolueerde uit bestaande genres zoals rhythm-and-blues en countrymuziek.

 

Rock blijft wereldwijd een van de meest beluisterde genres. Omdat het genre erg breed is, is rock tegenwoordig een vrij algemene term. Het beslaat zowel hitparademuziek alsmede sommige vormen van metal. Soms worden ook blues en country tot de rock gerekend.

 

Blues is een muziekstijl die ongeveer tussen 1860 en 1900 is ontstaan en zijn oorsprong vindt in de muziek die slaven maakten. De voornaamste muzikale bronnen die tot het ontstaan van de blues hebben bijgedragen zijn de religieuze liederen, de worksongs en de zogenaamde field hollers. Muziek maken met elkaar of alleen, met of zonder instrumenten, was voor slaven vaak de enige manier om hun lijden uit te drukken en te verzachten.

 

Omdat deze muziek een melancholische toon en inhoud had, werd ze blues genoemd. Rond de Eerste Wereldoorlog kreeg de blues een meer stedelijk geluid, dat vanaf de jaren dertig voornamelijk gekenmerkt zou worden door het gebruik van elektrisch versterkte instrumenten.

 

Heel kenmerkend voor de blues is het soleren. Zang wordt afgewisseld met instrumentale improvisatie. De blues vertelt over het leven van alledag. De nadruk daarbij ligt op negatieve gebeurtenissen, bijvoorbeeld ongeluk in de liefde. Door het zingen van de blues hoopt men troost voor deze problemen te vinden, naast de kracht om er weer bovenop te geraken.

 

De Gitaaracademie verzorgt gitaarlessen in dit genre met docent Sjors Nederlof 

 

Pop, rock en blues leren spelen? Schrijf je in voor een proefles!