De Gitaaracademie

nieuwsbrief

De Gitaaracademie

Flamenco

Afkomstig uit Andalusië en heeft een heel specifieke klank, het is een gepassioneerd en ritmisch genre dat je meevoert in de typische landschappen en het Spaanse temperament. Luister en kijk naar een video van Paco de Lucia als voorbeeld.

Flamenco is een kunstvorm afkomstig uit het Spaanse Andalusië. Muziek en dans geven in dit genre op een unieke wijze uiting aan een scala aan menselijke emoties.

 

Men denkt dat flamenco ergens eind achttiende eeuw vorm heeft gekregen uit een mengeling van muziek en dans uit Andalusië -sterk beïnvloedt door de zeven eeuwen durende Moorse overheersing- en de muziek die zigeuners destijds in diezelfde omgeving maakten. Alhoewel het spelen van flamenco zich in eerste instantie beperkte tot een privéaangelegenheid van de zigeuners, werd het rond 1850 in zogenaamde Cafes Cantantes voor het eerst voor publiek uitgevoerd. Mede daardoor ontwikkelde de stijl zich verder en werd het ook steeds bekender in de rest van Spanje en uiteindelijk ook buiten Spanje.

 

Tegenwoordig beperkt flamenco zich al lang niet meer tot de streek waar het oorspronkelijk vandaan kwam. Het genre heeft het inmiddels overal ter wereld harten veroverd en er zijn afficionados die vaak met grote passie en toewijding deze kunstvorm beoefenen. In Japan zijn er bijvoorbeeld al meer tabloaos (flamencogelegenheden) dan in Spanje!

 

De gitaar werd in het begin alleen gebruikt voor ritmische begeleiding van de zang en dans, maar vanaf het begin van de twintigste eeuw zorgden een reeks flamencogitaristen voor de ontwikkeling van de flamencogitaar tot een volwaardig solo-instrument (van Ramon Montoya tot Nino Ricardo en Sabicas tot de nieuwe generatie gitaristen zoals Paco de Lucia, Tomatito en Vicente Amigo).

 

Gitaarspel in flamenco kenmerkt zich naast de specifieke flamencoklank vooral door het belang van ritme erin. Een flamencogitarist is eigenlijk ook een percussionist op zijn instrument. De technieken die in flamenco gebruikt worden, dienen er ook voor die twee aspecten zo goed mogelijk te vertolken.

 

We zijn erg blij dat De Gitaaracademie flamencolessen kan aanbieden met de super talenten Ben en Mischa Cok. We geven één-op-één coaching, maar het is ook mogelijk om een instapcursus in groepsverband te volgen bij voldoende aanmeldingen. Kijk maar eens bij ons lesaanbod.

 

We herbergen een fantastisch flamenco team: Benjamin Cok, Mischa Cok en Jur Vermijs kunnen je op alle niveau's begeleiden in het flamenco spel.

Flamenco leren spelen? 

 

Schrijf je in voor een proefles!

 

Tip:

De Gitaaracademie herbergt ook een flamenco gitaarensemble. Een keer per twee weken oefent het ensemble op de zaterdagmiddag. Je kunt dit naast je les volgen of nadat je op proef bent geweest ook zonder les (niveau wordt door de docent wel even goed bekeken zodat de groep bij elkaar past).